Wanneer winterbanden zinvol zijn en je er wel profijt uit haalt…

30 november 2020

Wanneer je winterbanden moet gebruiken hangt voornamelijk af wat het weer doet en of je naar het buitenland gaat. Als je veel thuiswerkt en in de winter geen lange ritten maakt hoeft het, afhankelijk van het weer uiteraard, niet nodig te zijn om winterbanden te nemen. In dit blogbericht leggen we uit wanneer je wel of niet winterbanden moet nemen.

Wat zijn winterbanden?

Winterbanden zijn zachter dan zomer- of all seasonbanden en daardoor beter geschikt om te rijden in koudere klimaten en weersomstandigheden. Zeker op besneeuwde wegen zou je op winterbanden moeten rijden, maar al vanaf zeven graden of Celsius en lager heb je al merkbaar profijt van winterbanden. Dit komt vooral door het profiel.

Profiel winterbanden

Een kenmerk van de winterbanden is het profiel van de autoband. Deze hebben een andere vorm en zijn ander geplaatst zodat zij meer stabiliteit bieden bij het nemen van bochten. Daarnaast hebben winterbanden een soort lamellen over de breedte van de band. Deze lamellen en de gleuven ertussen zorgen voor extra grip omdat ze het wegdek “vastpakken”. De lamellen zijn horizontaal, verticaal en schuin in het profiel verwerkt voor het maximale resultaat. Als laatst is het profiel van winterbanden dieper dan andere banden. Gemiddeld is het profiel van een winterband minimaal een millimeter dieper dan zomerbanden.

Prestaties winterbanden vs zomerbanden

Winterbanden presteren beter in slechtere weersomstandigheden. Daar kun je vanuit gaan. Wat is het verschil met zomerbanden en kun je zomerbanden in de winter aanhouden? Volgens de Oostenrijkse autobond heeft een zomerband met 8mm profieldiepte op een besneeuwde weg nog steeds 50% minder grip dan een winterband met 4mm profiel. Een winterband met 4mm profieldiepte kan als versleten aangemerkt worden en is in landen als Oostenrijk nauwelijks aanvaardbaar. Op een nat wegdek maakt je zomerband met 4mm profieldiepte bij 125 km/u nog maar 11% contact met het wegdek.

Wanneer winterbanden?

De gegevens uit een tal van onderzoeken liegen er niet om en in principe dragen winterbanden altijd bij aan de veiligheid wanneer de temperatuur en het wegdek lager zijn. Toch laten veel mensen winterbanden links liggen. Zeker als je in Nederland blijft en dus niet op wintersport of iets dergelijks gaat kun je winterbanden links laten liggen.

Winterbanden verplicht in Nederland?

Hou er rekening mee dat er in het geval van ijzel, sneeuw of gladheid door sneeuw, ook in Nederland winterbanden of full seasonbanden verplicht zijn. Laatstgenoemde moeten voorzien zijn van een ijsvlok icoon op de zijkant van de band. Rij je op zomerbanden onder winterse omstandigheden? Dan riskeer je een boete.

Winterbanden verplicht in het buitenland?

Ga je naar het buitenland? En dat met name naar bergachtige gebieden? Dan zijn winterbanden vrijwel altijd verplicht en zijn er ook diverse eisen met betrekking tot sneeuwkettingen. Ons advies is om op de website van de ANWB de eisen per land te controleren. Waar veel mensen zich in verkijken is het feit dat Duitsland andere eisen omtrent winterbanden heeft dan Nederland. Laat je niet verassen en bereid je goed voor.

Tot slot: de auto winterklaar

Naast de banden is het ook van belang dat de auto winterklaar is. Van corrosie tot schade door pekel en strooizout. Als autopoetsbedrijf kunnen we je altijd helpen met alle vraagstukken en bieden we ook diverse professionele autobehandelingen aan. Komt een langs bij PoetsLAB in Wassenaar.

Deel dit bericht op: