Waarom je vliegroest moet verwijderen van je auto om lakschade te voorkomen

29 april 2020

Vliegroest, onder auto detailers beter bekend als fallout, is een hardnekkig type vuil dat schade aan de autolak veroorzaakt. Lees in dit blogbericht wat vliegroest is, hoe je het kunt herkennen en wat je eraan kunt doen.

Wat is vliegroest?

Vliegroest is simpelweg roest dat van het ijzer af gesleten is. Deze kleine roestdeeltjes worden meegenomen door de wind en dalen op willekeurige plekken door het hele land weer neer. Een goed voorbeeld van waar je veel vliegroest tegenkomt is bij spoorlijnen. Ook op plekken waar veel auto’s rijden of in industriële gebieden kom je veel vliegroest tegen. Vliegroest hecht zich aan allerlei objecten en wordt daarom ook wel oppervlakteroest genoemd.

Hoe herken je vliegroest?

Vliegroest kun je op meerdere manieren herkennen. Meestal herken je vliegroest als een bruine laag over je auto. Als je hier met je vinger overheen gaat kan het zijn dat de lak schuurt of stroef aanvoelt doordat vliegroest bestaat uit scherpe ijzerdeeltjes. Deze ijzerdeeltjes binden zich als haakjes aan de laklaag vast. Vliegroest is, naast als een bruine waas, ook te herkennen als meerdere bruine of oranje vlekjes die over de autolak verspreid is. Vooral het uiterlijk van witte auto’s kunnen door vliegroest flink aangetast worden. Herken je vliegroest op jouw auto? Dan adviseren we om dit zo snel mogelijk vakkundig te laten verwijderen bij een car detailer of gespecialiseerd autopoetsbedrijf.

Waarom je vliegroest snel moet verwijderen

Als je vliegroest te lang laat zitten slijt dit, weliswaar in een laag tempo, je autolak. Dit komt doordat vliegroest bestaat uit scherpe kleine ijzerdeeltjes die zich in de autolak haken. Je kunt je voorstellen dat als je de auto gaat wassen of er op een andere manier wrijving ontstaat, deze ijzerdeeltjes over de lak worden geschoven en een schurend effect creëren waarmee krasjes worden gemaakt. Deze vallen niet op. Echter, als je vliegroest te lang op de auto laat zitten komt er een moment dat de lak dermate beschadigd is dat het door te polijsten weer mooi te krijgen is. Je doet er dus goed aan dit voor te blijven en vliegroest zo snel mogelijk van de auto te verwijderen voor dergelijke lakschade optreedt.

Vliegroest verwijderen door PoetsLAB

Let erop dat je het verwijderen van vliegroest vakkundig laat doen door een gespecialiseerd autopoetsbedrijf als PoetsLAB om de kans van schade aan je autolak te minimaliseren. Bij PoetsLAB zijn we gespecialiseerd in het vakkundig verwijderen van hardnekkig vuil van je auto. Hardnekkig vuil dat schade aan je autolak veroorzaakt. Denk aan vuil als; vogelpoep, boomhars, teer, verfspetters en vliegroest.

Naast het verwijderen van hardnekkig vuil kunnen we bij PoetsLAB vrijwel de gehele auto aanpakken. Van het interieur tot het motorcompartiment. Neem gerust contact met ons op voor vrijblijvend advies of boek direct een autobehandeling in.

Zelf vliegroest verwijderen

Wil je zelf vliegroest van je auto verwijderen? Lees je dan goed in op het internet, gebruik daarvoor bestemde producten en volg de gebruiksaanwijzing. Producten die specifiek op dit probleem toe zijn gespitst heten doorgaans vliegroestverwijderaar of fallout verwijderaar.

Deel dit bericht op: