Waarom het schoonmaken van je motorblok belangrijk is

28 april 2019

Het motorblok is het kloppende hart van je auto. Zonder motor heb je er niks aan. Wat veel mensen niet weten is dat je ook het motorblok met enige regelmaat moet laten schoonmaken. Daarom leggen we je uit hoe dat zit en wat er precies gebeurt tijdens zo’n onderhoudsbeurt aan je motor.

Waarom je motorblok schoonmaken?

Een echte autoliefhebber hoef je het geluk van een stralend schoon motorblok niet meer uit te leggen. Want eerlijk is eerlijk, een schone motor ziet er gewoon ontzettend goed uit. Daarom is het laten reinigen van je motor ook echt de moeite waard als je hem gaat verkopen, waardevermeerdering verzekerd. Maar behalve een mooi plaatje heeft een schoon motorblok nog meer voordelen. Zoals we al noemde is de motor het hart van je auto. Een ontzettend belangrijk onderdeel dus. En onderdelen waar je langer mee wilt doen, moet je goed onderhouden. Vuil en vocht waar lang niks aan gedaan wordt gaan uiteindelijk voor corrosie zorgen. Dus als je lang plezier wilt hebben van een soepel lopende motor zul je hem ook moeten laten reinigen.

Zelf doen of uitbesteden?

Het kan allebei. Maar, een hele grote maar, het reinigen van het motorcompartiment is echt iets heel anders dan het schoonmaken van de buitenkant van je auto. Houdt er rekening mee dat je er minstens twee uur intensief mee bezig zult zijn. En bedenk je ook dat er in en om je motor veel gevoelige onderdelen zitten die je niet wilt beschadigen. Je kunt het dus zelf doen, maar we raden je ten zeerste aan om het uit te besteden. Dat bespaart je een hoop tijd en kopzorgen als je per ongeluk toch iets beschadigd. En dat klinkt duurder dan dat het is, want voor zo’n €50 heb je al een professioneel gereinigd motorblok.

 

> Voordelig en professioneel je motorblok laten reinigen?

 

Dit gebeurt er tijdens een schoonmaakbeurt aan je motorblok

Het reinigen van je motorcompartiment gaat eigenlijk in vier stappen; het voorbereiden, het reinigen, drogen en beschermen.

  1. De voorbereiding: Ja inderdaad, het voorbereiden van de motor is een stap apart. Er bevinden zich veel gevoelige onderdelen in dit gebied die eerst goed afgeschermd moeten worden. Het grove vuil, zoals losse bladeren, worden met de hand weggehaald. De elektrische onderdelen worden goed verpakt, of deels verwijderd indien mogelijk.
  2. De reiniging: Nu is het tijd voor het echte schoonmaakwerk. Dit gebeurt met uiterste voorzichtigheid. De reinigingsmiddelen die gebruikt worden mogen alleen op de juiste onderdelen terecht komen. Zorgvuldig wordt al het vuil van de motor afgeborsteld. Als alles schoon is wordt het motorblok weer afgespoeld. Ook hierbij is natuurlijk weer voorzichtigheid geboden, want de elektrische onderdelen kunnen niet tegen een harde waterstraal.
  3. Drogen: Als alles weer glimt is het tijd om te drogen. Dit gebeurt met een blaaspistool. Het drogen is belangrijk om daarna de beschermende coating aan te kunnen brengen.
  4. Beschermen: Om je motorblok eens helemaal in de watten te leggen brengen we aan het einde van de behandeling een beschermende coating aan. Zo geniet jij nog langer van een glimmend motorblok en is deze ook beter beschermd tegen invloeden van buitenaf.

 

 

Nu weet je dat niet alleen de buitenkant van je auto, maar ook je motor af en toe goed gereinigd moet worden. Want de motor is het belangrijkste onderdeel van je wagen en daar moet je goed voor zorgen. Wil je dit spannende klusje liever aan iemand anders overlaten? Maak dan een afspraak in ons Poetslab.

Deel dit bericht op: