Steenslag reparatie, verwijderen en voorkomen

steenslag reparatie
28 januari 2020

Steenslag reparatie is een van de meest voorkomende herstelwerkzaamheden voor auto’s. Steenslag is onvermijdelijk en zijn lelijke witte plekken in de autolak die vooral op de voorbumper, motorkap en soms zelfs voorruit voorkomen. Als autoliefhebber een doorn in het hart. Maar wees niet getreurd, bij PoetsLab kunnen wij steenslag verwijderen van je auto!

Wat is steenslag?

Steenslag is een autoschade die wordt veroorzaakt door rondvliegende steentjes. Deze steentjes worden vanuit het wegdek door het verkeer de lucht in gelanceerd en wordt vervolgens door achterliggende voertuigen opgevangen. Doordat dit doorgaans met hoge snelheden gebeurd, veroorzaakt dit verschillende type schades aan je auto.

Lakschade door steenslag

De meeste bekende schade is de lakschade die doorgaans op de motorkap, voorbumper of spiegel te vinden is. In sommige gevallen is steenslag zelfs op het dak van je auto te zien. Steenslag veroorzaakt witte putjes in je lak. Deze schade is dermate diep dat steenslag gelijk behandelt moet worden om toekomstige roestschades te voorkomen.

Roestschade en roestplekken

Wacht je te lang met de steenslag reparatie? Dan heb je kan dat de steenslag roestschade ontwikkelt doordat het plaatmateriaal niet meer beschermd is door de autolak. Vuilresten en weersomstandigheden werken oxidatie in de hand. Het gevolg is dat de auto op de plekken van de steenslag gaat roesten. Naast dat dit geen gezicht is, komt het de auto niet ten goede. Ook de waarde van je auto zal in dit geval snel dalen.

Ruitschade door steenslag

Een andere bekende schade door steenslag is ruitschade. Doorgaans zijn dit sterretjes in je ruit die uiteindelijk, als deze niet worden gerepareerd, uitmonden naar een ruitbreuk.

Steenslag voorkomen

Steenslag kun je lastig voorkomen. Wel kun je het maximale doen om de kans op steenslag zo klein mogelijk te maken:

  • Zo doe je er goed aan om wat meer afstand te houden tot je voorligger. Vooral bij vrachtwagens is het niet aan te raden om er te dicht achter te rijden omdat deze onder andere brede banden hebben.
  • Voorkom wegen waar veel steentjes op liggen. Denk aan off-road wegen of wegen waar het asfalt net is aangelegd.
  • Asfalt brokkelt af bij grote temperatuurverschillen. Op sommige wegen werkt dit steenslag in de hand. Hou hier dus rekening mee.
  • Je kunt ook anti-steenslagfolie op je auto aanbrengen. Dit is een doorzichtige folie die beschermt tegen steenslag. Daarnaast biedt deze folie bescherming tegen zand, krassen en ander vuil.

Steenslag reparatie

Steenslag snel verwijderen of behandelen is het advies. Indien je kosten wilt besparen kun je zelf een tijdelijke oplossing toepassen met een lakstift. Wil je echter helemaal af van steenslag? Dan zul je deze moeten laten repareren.

Steenslag verwijderen met een lakstift

Als pleister op de wond kun je lakstiften gebruiken om steenslag te verbergen. Deze oplossing is echter niet duurzaam en slechts tijdelijk.

Steenslag laten repareren

Ons advies luidt om, als je van je auto houdt, de steenslag vakkundig te laten repareren door een autoschade herstelbedrijf of een auto poetsbedrijf met de benodigde expertise.

Kosten steenslag herstellen

Wij herstellen alle steenslag plekken in je lak voor slechts €140. Bij PoetsLAB weet je zeker dat je steenslagvrij de weg op gaat. Boek online een afspraak of bel ons voor advies.

Deel dit bericht op: