Alles over hars en honingdauw op je autolak

boomhars-op-auto-hars-honingdauw
1 juli 2019

In de zomermaanden lijkt je auto wel eens onder een plakkerig deken te leven. Hars van de bomen, honingdauw en tal van andere natuurverschijnselen komen ineens op je autolak terecht. Allemaal substanties die we graag weer voor je verwijderen, maar wat is het nu allemaal eigenlijk? En waar komt het vandaan? 

Bladluis: de kleine grote vijand

De bladluis is al irritant genoeg als hij heeft besloten in je mooie groene tuin te gaan wonen, maar hij is ook de veroorzaker van een hoop plak op je autolak. De bladluis is eigenlijk een heel klein gierig beestje die niet van ophouden weet. Bladluizen zijn gek op suiker wat in plantensap zit. Ze zuigen alleen altijd meer sap op dan ze op kunnen. Alles wat ze uiteindelijk toch niet meer hoeven? Dan lozen ze gewoon weer. Op die manier creëren ze vanuit hun boompje een soort regendouche aan ontzettend plakkerig suikerwater. Dit verschijnsel heet ‘honingdauw’ en creëert een soort lijmlaag voor al het andere vuil op je autolak. 

Tip: Lindes en Esdoorns zijn de favoriete bomen van de bladluis. Houd je auto daar dus zeker ver vandaan! 

bladluis-op-je-auto-hars-op-autolak

Hars verwijderen van je autolak

En dan hebben we nog het spul dat echt direct van de boom afkomt: hars. Zo ongeveer het meest hardnekkige goedje om van je auto te verwijderen. En dat maakt het ook meteen een gevaarlijk klusje, met gebruik van de verkeerde agressieve middelen maak je zo beschadigingen in je lak! We lezen op het internet de meest bizarre adviezen, van nagellakremover tot terpentine. Ons advies is dan ook om dit klusje echt aan de professional over te laten. Maar wat is dat nu eigenlijk hars? 

Wat is hars? 

Hars is een taai en kleverig materiaal dat wordt geproduceerd door bomen. De bomen gebruiken hars als een soort verdedigingsmechanisme. Wanneer de boom een wond of scheur heeft gaat hij hars uitscheiden om te voorkomen dat er ziektes naar binnen kunnen dringen. Hars is zo moeilijk van je auto te verwijderen omdat het heel goed hecht aan de lak. En dat weten veel papierfabrikanten ook, want hars wordt in de papierindustrie ook gebruikt als papierlijm. Klinkt niet echt als iets wat je op je autolak wil zien… 

Tip: Laat je auto regelmatig waxen. De waxlaag zorgt ervoor dat de hars minder goed hecht met de autolak. 

boomhars-hars-verwijderen-van-je-auto

Wat te doen tegen hars en honingdauw? 

Goed, we weten nu waar al die plakkerigheid vandaan komt. Maar hoe kom je er weer vanaf? Zoals we al eerder noemden adviseren we je echt sterk om er een specialist naar te laten kijken. De sterke hechting van hars en honingdauw met je autolak zorgt ervoor dat het lastig te verwijderen is. En je zult merken, met warm water en zeep ga je het niet redden. Nog beter is natuurlijk dit probleem te voorkomen. Een goede waxlaag zal je al een heel eind op weg helpen. Wax zorgt er namelijk voor dat de hars minder goed hecht met de autolak. Kijk ook altijd even om je heen waar je de auto parkeert. Zet hem liever niet direct onder een boom en kijk met name uit voor Lindes en Esdoorns.

Boomhars van je auto laten verwijderen? Voor maar €25,- doen wij het voor je! 

Deel dit bericht op: