De 5 meest gestelde vragen over autolak beantwoord

autolak
25 mei 2020

Autolak, het is een veelbesproken onderwerp. Het maakt of kraakt de uitstraling van je auto. De waarde van je auto hangt nauw samen met de status van je lakwerk. Je wilt het liefst dat de lak van je auto altijd piekfijn in orde is en dat is te zien aan de vragen die erover gesteld worden op internet. Daarom gaan we in deze blog de 5 meest gestelde vragen voor je beantwoorden en uitleggen.

1. Waarom verkleurt rode autolak zo erg?

Rode autolak lijkt altijd een stuk sneller te verkleuren dan andere kleuren lak. Vooral bij de wat oudere auto’s is dit het geval. De rode lak die tot in de jaren 90 werd gebruikt bevatte namelijk kalkdeeltjes. De zon breekt het rode pigment af en de witte kalk waas wordt sterker zichtbaar. UV is hetgeen waardoor de kleur verandert. Net als bij je huid. Alleen wordt je huid steeds donkerder en je auto steeds lichter in de zon. Het snel verkleuren heeft ook te maken met de opbouw van de laklagen. Moderne wagens hebben over de kleurlak altijd nog een beschermde laklaag die de auto behoedt tegen de invloeden van UV-licht.

2. Waar kun je lak voor je auto kopen?

Ga je zelf aan de slag met autolak? Spannend! Er is tegenwoordig een hoop beschikbaar qua lak stiften en zelfs producten om zelf je auto in de lak te zetten. Het beste is natuurlijk om dit soort producten bij een speciaalzaak te kopen waar ze de producten op maat kunnen maken of mengen voor jouw auto. Meestal is thuis lakken wel een tijdelijke oplossing en ook niet altijd nodig. Want wist je dat wanneer je een krasje in je lak hebt, je dit ook heel goed kunt oplossen door polijsten en in de was zetten?

3. Wat is 1K autolak?

Als je weleens hebt gekeken naar het zelf aanschaffen van autolak heb je de term 1K vast weleens voorbij zien komen. 1K autolak is eigenlijk de meest gangbare autolak en is letterlijk in iedere kleur te maken.

4. Wat is je autolak polijsten?

Het polijsten van je autolak is het lichtelijk opschuren van de lak om er vervolgens een nieuwe beschermlaag of waxlaag over aan te brengen. Dit kun je periodiek doen voor het onderhoud van je auto of plaatselijk in het geval van lichte krassen. Het polijsten gebeurt meestal met een polijstmachine. Dit is een apparaat met een ronddraaiende schijf waar verschillende opzetstukken op kunnen worden gezet. Door met verschillende materialen te poetsen en polijsten krijgt je auto die intense glans.

5. Waarom is de lak van mijn auto dof ?

De voornaamste reden dat je autolak er dof uitziet is het slijten van de waxlaag of coating. Door invloeden van het weer slijt het glanzende laagje langzaam weg. Maar ook minuscule krasjes kunnen een dof effect geven. Ben je een keer onzorgvuldig geweest met wassen en heb je misschien een te harde borstel gebruik? Op het eerste gezicht lijkt er niks aan de hand maar de hele kleine krasjes in je lak zorgen voor slijtage en een dof effect.

Deel dit bericht op: