Checklist om schade aan je auto door hitte te voorkomen

auto beschermen hitte
30 juli 2020

Tijdens een hittegolf duiken er verschillende gevaren op die aan zowel de binnen- als buitenkant van je auto schade aan kunnen richten. Van de motor tot de lak en het interieur. In dit blogbericht leggen we vijf gevaren bloot en vertellen we je hoe je je auto kunt beschermen tegen hitte.

Droge banden

Door de hitte en UV-straling kunnen je banden uitdrogen en broos worden. Er ontstaan scheurtjes in je autoband. Meestal op het zijvlak waardoor je kans hebt om een klapband te krijgen. Dit noemen we ook wel droogrot.

Hoe kun je droogrot voorkomen?

Droogrot kun je voorkomen door de volgende maatregelen te nemen;

  • Controleer maandelijks de bandenspanning, bij een te hoge of te lage bandenspanning slijten de autobanden sneller.
  • Parkeer zoveel mogelijk in de schaduw om te voorkomen dat je banden zonlicht vangen. Is dit niet mogelijk? Bedek de band dan met een doek of hoes.
  • Smeer je banden in met bandenbeschermingsproducten.

Oververhitte motor

Een oververhitte motor is ook een gevaar die op de loer ligt tijdens hoge temperaturen. Dit gebeurt vooral tijdens filerijden of het rijden in de bergen. Normaal gesproken geeft je auto oververhitting aan met het koelvloeistoflampje of de temperatuurmeter die een hoge temperatuur aangeeft.

Wat je moet doen bij een oververhitte motor

Een oververhitte motor kan ernstige en dure schades aan de motor veroorzaken. Volg de onderstaande tips om de kans hierop zo klein mogelijk te maken;

  • Bij een oververhitte motor is het verstandig om zo snel mogelijk veilig te stoppen om schade aan de motor door oververhitting te voorkomen. Moet je toch nog even doorrijden? Zet dan de verwarming zo hoog mogelijk en de ventilatie op maximaal.
  • Zet de motorkap open om de motor af te koelen. Hou er rekening mee dat dit lang kan duren.
  • Laat het koelwaterniveau controleren door een expert. Je kunt dit ook zelf doen door te kijken of de slangen naar de radiateur niet onder druk staat. Draai vervolgens de dop los met een doek.
  • Blijft de motor oververhit? Dan rest helaas alleen de optie om pechhulp te bellen…

Volle benzinetank

Een volle benzinetank kan schade aan je lak, bodem en het milieu toerichten, omdat de brandstof door het uitzetten in hoge temperaturen uit de tank lekt. Het is daarom niet verstandig om de benzinetank volledig vol te tanken tijdens een hittegolf. Het uitzetten komt doordat de brandstof uit een koele ondergrondse tank komt en vervolgens de auto in gaat tijdens hoge temperaturen. Het uitzetten en lekken van de benzine kan zelfs tot een autobrand leiden.

Hoe je schade door brandstof kunt voorkomen

Er is een simpele oplossing waarmee je het lekken van brandstof kunt voorkomen. Dat is simpelweg dat je moet stoppen met tanken wanneer het tankpistool afslaat.

Lakschade

Tijdens een hittegolf is vogelpoep extra gevaarlijk voor je lak doordat de zuren door de hoge temperaturen in de lak branden waardoor je doffe plekken kunt krijgen. Daarnaast kunnen de temperatuurverschillen tussen dag en nacht voor lakschade zorgen doordat de vogelpoep krimpt bij lagere temperaturen. Als laatst bevat opgedroogde vogelpoep harde stukjes die je lastig van je autolak krijgt. Dit kan voor krassen zorgen bij het verwijderen.

Hoe je lakschade door vogelpoep kunt voorkomen

Verwijder vogelpoep van de autolak zodra je deze ziet om permanente schade te voorkomen. Hoe eerder je vogelpoep verwijderd, hoe beter. Dit geldt ook voor insecten, hars en vliegroest.

Interieur

Langdurige UV-straling beschadigt het interieur van je auto. Zowel het dashboard als de bekleding gaat hierdoor achteruit. Vooral leren autobekleding kan schade oplopen doordat deze uitdroogt in het zonlicht.

Schade aan het interieur door UV-straling voorkomen

Je kunt schade aan het interieur door zonlicht voorkomen door een zonnescherm te gebruiken. Het aluminium reflecteert het zonlicht en UV-straling. Om het dashboard te beschermen tegen hitte kun je gebruik maken van een witte handdoek.

Deel dit bericht op: