Wat is het verschil tussen je auto laten wassen, poetsen of polijsten?

25 april 2021

Het laten wassen, poetsen of polijsten van je auto heeft veel met elkaar te maken, maar zijn toch erg verschillend. Met het regelmatig wassen van je auto verzorg je de buitenste laag van je lak. Een periodieke professionele poetsbeurt herstel je de lak ook en met het polijsten van je auto worden laklagen dieper hersteld. We leggen je uit waarom het één zoveel met het ander te maken heeft en wat die verzorging van diepere lagen nu precies betekent. 

De verschillende lagen van autolak

De lak van je auto bestaat uit drie verschillende lagen. Van buiten naar binnen is dat de blanke lak, de kleurlak, primer en het metaal. Autolak is er niet alleen om je auto een leuk kleurtje te geven, maar ook om de carrosserie van je auto te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Bij het wassen van je auto bescherm en verzorg je de blanke laklaag. De primer is een laklaag die als eerste over het metaal wordt gespoten. De primer is een belangrijk onderdeel want het geeft roestbescherming en dient als hechting van de kleur lak. Als laatste hebben we het metaal dat de carrosserie bijvoorbeeld vervaardigd is dit kan natuurlijk ook bij andere materialen zoals kunststof of aluminium. Bij het poetsen van de auto wordt de glans gerehabiliteerd en kunnen lichte krassen in de bovenste laklaag worden hersteld. Krassen verwijderen? Door je autolak te polijsten kunnen ook diepere krassen, die zijn doorgedrongen tot diepere laklagen, worden verwijderd.

Je auto laten wassen door professionals

Zelf je auto wassen kan een leuke bezigheid zijn, maar als je het goed en krasvrij wil uitvoeren kost het veel tijd en doe je het misschien toch minder goed dan een professional die hier dagelijks mee bezig is. Je kunt je auto daarom ook laten wassen door professionals. Die gaan net even iets verder dan een emmer water er overheen en hebben bovendien ook de juiste kennis en producten in huis.

Kosten auto laten poetsen

Het laten wassen van je auto hoeft absoluut niet duur te zijn. Zeker niet als je bedenkt wat de aanschaf van de juiste autowasmiddelen kost. Een professional maakt geen gebruik van huis-tuin-en-keukenmiddelen, maar maakt gebruik van autoshampoo die is ontwikkeld voor het behandelen van autolak. Niet alle producten zijn goed voor de auto en als je daar weinig kennis over hebt kan dit je auto goed verpesten. De professionals weten welke producten zij moeten gebruiken en zo wordt je autolak niet te agressief schoongemaakt en voorkom je op den duur dofheid en lakschade. Ook heeft een professional de juiste materialen in huis, zoals speciale zachte sponzen en microvezeldoeken. Deze producten zijn speciaal voor de auto gemaakt. Het zijn goede materialen die zelf geen kleine krasjes maken. Een tip voor jou!

Hoe vaak auto poetsen tegen lakschade?

Het regelmatig wassen van je auto voorkomt lakschade. Ook het interieur hoef je tegenwoordig niet zelf meer schoon te maken. Dat kun je gewoon uitbesteden aan de professional en bespaart je een hoop tijd en gedoe met verlengsnoeren of je stofzuiger is net te groot voor de kleine plekjes van je auto. Zij hebben de juiste producten in huis voor een stralende auto. Voorbeelden van wasbeurten die je kunt uitbesteden aan een autopoetsbedrijf:

  • Krasvrije luxe handwas & wax
  • Auto interieur stofzuigen
  • Verwijderen van teer en/of boomhars

Meer weten? Neem gerust op met info@poetslab.nl

Je auto laten poetsen

Het poetsen van je auto houdt zich net als wassen bezig met de blanke laklaag en dus de buitenste laklaag van je auto. Waar deze laag bij wassen alleen wordt verzorgd, kun je met poetsen deze laag ook herstellen. Door je auto regelmatig te laten poetsen verleng je de levensduur van je lak en voorkom je roesten. Voor het poetsen van je auto wordt deze altijd eerst goed gewassen, zodat er geen onverwachte zandkorreltjes tussen je lak en de poetsdoek of pad komen. Bij PoetsLAB gebeurt dit overigens altijd met de producten van TurtleWax.

Professionele poetsproducten van Turtle Wax

Wij kiezen graag voor een professioneel product, omdat ‘gewone’ schoonmaakmiddelen je lak ontvetten en dus voor dofheid zorgen. Dofheid is iets dat wij niet willen voor jou auto. De auto moet glimmen en met de juiste producten zijn behandeld.

Auto Poetsmachine

Daarna begint het poetsen met de poetsmachine met een daarvoor bestemde zachte poetspad. Dit zorgt er niet alleen voor dat je auto vlekvrij opdroogt, maar ook dat de glans wordt hersteld. Bij deze stap wordt er vaak ook gekleid. Kleine beschadigingen in de buitenste laag van je lak kunnen in sommige gevallen ook worden verwijderd door te poetsen.

Diep herstel door polijsten

Herstel en onderhoud in de diepere lagen van je lak kan eigenlijk alleen door te polijsten. Hierbij wordt de lak eigenlijk lichtjes opgeschuurd en zo egaal mogelijk gemaakt. Een egale lak kan het licht beter reflecteren waardoor de auto weer meer zal gaan glanzen. Hierdoor ben je af van een doffe lak en kun je afkomen van doffe autolampen.

Diepere lakschade polijsten

Diepere beschadigingen zoals verkleuringen door ingebrande vogelpoep kunnen door polijsten verholpen worden. Maar wanneer een beschadiging echt tot in de grondlaag van de lak is doorgedrongen, zal ook polijsten helaas niet genoeg zijn. Kom dan dus ook op tijd voor het te laat is. Zorg met vogelpoep of ander hardnekkig vuil dat het zo snel mogelijk van je lak af is.

Polijsten door professionals

Laat polijstwerk echt alleen door een professional uitvoeren. Onze mensen zijn hier dagelijks mee bezig en weten wat de beste behandeling voor jou auto is. Hierdoor voorkom je fouten die je eigenlijk had kunnen voorkomen.

Het schoonhouden van je auto kan dus op verschillende gradaties. Wassen en poetsen is regelmatig aan te raden en polijsten hoeft iets minder vaak te gebeuren. Het is dan ook een aanrader om niet zelf met het polijsten te knoeien en de werkzaamheden uit te besteden aan de professionals. Hiermee voorkom je misschien wel een hoop ellende zoals lakschade, en bezorgen hun je weer een hoop rijplezier in je stralende auto. Maak dus snel een afspraak bij PoetsLAB en probeer het uit!

Deel dit bericht op: