Wat is het verschil tussen je auto laten wassen, poetsen of polijsten?

25 maart 2019

Het laten wassen, poetsen of polijsten van je auto heeft veel met elkaar te maken, maar zijn toch erg verschillend. Met het regelmatig wassen van je auto verzorg je de buitenste laag van je lak. Een periodieke professionele poetsbeurt herstel je de lak ook en met het polijsten van je auto worden laklagen dieper hersteld. We leggen je uit waarom het één zoveel met het ander te maken heeft en wat die verzorging van diepere lagen nu precies betekent.

De verschillende lagen van autolak

De lak van je auto bestaat uit drie verschillende lagen. Van buiten naar binnen is dat de blanke lak, de kleurlaag en de grondlaag. Autolak is er niet alleen om je auto een leuk kleurtje te geven, maar ook om de carrosserie van je auto te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Bij het wassen van je auto bescherm en verzorg je de blanke laklaag. Bij het poetsen van de auto wordt de glans gerehabiliteerd en kunnen lichte krassen in de bovenste laklaag worden hersteld. Door te polijsten kunnen ook diepere krassen, die zijn doorgedrongen tot diepere laklagen, worden verwijderd.

Je auto laten wassen door professionals

Zelf je auto wassen kan een leuke bezigheid zijn, maar als je het goed en krasvrij wil uitvoeren kost het veel tijd. Je kunt je auto daarom ook laten wassen door professionals. Die gaan net even iets verder dan een emmer water er overheen en hebben bovendien ook de juiste kennis en producten in huis. Het laten wassen van je auto hoeft absoluut niet duur te zijn. Zeker niet als je bedenkt wat de aanschaf van de juiste autowasmiddelen kost. Een professional maakt geen gebruik van huis-tuin-en-keukenmiddelen, maar maakt gebruik van autoshampoo die is ontwikkeld voor het behandelen van autolak. Zo wordt je lak niet te agressief schoongemaakt en voorkom je op den duur dofheid en lakschade. Ook heeft een professional de juiste materialen in huis, zoals speciale zachte sponzen en microvezeldoeken. Het regelmatig wassen van je auto voorkomt lakschade. Ook het interieur hoef je tegenwoordig niet zelf meer schoon te maken. Dat kun je gewoon uitbesteden aan de professional en bespaart je een hoop tijd en gedoe met verlengsnoeren. Voorbeelden van wasbeurten die je kunt uitbesteden:

 

  • Krasvrije luxe handwas & wax
  • Auto interieur stofzuigen
  • Verwijderen van teer en/of boomhars

 

Je auto laten poetsen

Het poetsen van je auto houdt zich net als wassen bezig met de blanke laklaag en dus de buitenste laklaag van je auto. Waar deze laag bij wassen alleen wordt verzorgd, kun je met poetsen deze laag ook herstellen. Door je auto regelmatig te laten poetsen verleng je de levensduur van je lak en voorkom je roesten. Voor het poetsen van je auto wordt deze altijd eerst goed gewassen, zodat er geen onverwachte zandkorreltjes tussen je lak en de poetsdoek of pad komen. Bij PoetsLAB gebeurt dit overigens altijd met de producten van TurtleWax. Wij kiezen graag voor een professioneel product, omdat ‘gewone’ schoonmaakmiddelen je lak ontvetten en dus voor dofheid zorgen. Daarna begint het poetsen met de poetsmachine met een daarvoor bestemde zachte poetspad. Dit zorgt er niet alleen voor dat je auto vlekvrij opdroogt, maar ook dat de glans wordt hersteld. Bij deze stap wordt er vaak ook gekleid. Kleine beschadigingen in de buitenste laag van je lak kunnen in sommige gevallen ook worden verwijderd door te poetsen.

Diep herstel door polijsten

Herstel en onderhoud in de diepere lagen van je lak kan eigenlijk alleen door te polijsten. Hierbij wordt de lak eigenlijk lichtjes opgeschuurd en zo egaal gemaakt. Een egale lak kan het licht beter reflecteren waardoor de auto weer meer zal gaan glanzen. Diepere beschadigingen zoals verkleuringen door ingebrande vogelpoep kunnen door polijsten verholpen worden. Maar wanneer een beschadiging echt tot in de grondlaag van de lak is doorgedrongen, zal ook polijsten helaas niet genoeg zijn. Laat polijstwerk echt alleen door een professional uitvoeren, fouten kunnen voor nare beschadigingen zorgen.

Het schoonhouden van je auto kan dus op verschillende gradaties. Wassen en poetsen is regelmatig aan te raden en polijsten hoeft iets minder vaak te gebeuren. Het laten uitbesteden van deze werkzaamheden voorkomt lakschade en bezorgt een hoop rijplezier!

 

 

 

Deel dit bericht op: