Auto kleien, wat is dat?

23 januari 2019

glans-auto-autoklei-car-detailing

Komt het volgende probleem je bekend voor? Je hebt net heerlijk je auto staan wassen en ontzettend je best gedaan met schrobben en poetsen. Maar ondanks al je inzet zitten er nog steeds van die zwarte spikkeltjes op je auto. Heel irritant natuurlijk. Dit is waar het kleien van je auto voor nodig is. Een proces dat ná het wassen gebeurt en vóór de auto wordt gewaxt. We leggen je uit wat auto kleien is en waarom we het doen.

Wanneer moet je de auto kleien?

Gemiddeld genomen moet je auto twee a drie keer per jaar gekleid worden. Dit is wel een beetje afhankelijk van hoe je met je auto omgaat en waar deze bijvoorbeeld geparkeerd staat. Wanneer je vaak onder een boom parkeert en je auto veel met boomhars te maken krijgt zul je vaker aan de beurt zijn dan iemand die zijn auto altijd in de garage zet. Je kunt aan je lak voelen of het tijd is om je auto te kleien. Wanneer je met je handen over de lak heen gaat voel je soms kleine bobbeltjes of spatjes. Dan is het tijd om je auto te laten kleien. Ook kun je het aan je auto zien, wanneer deze een tijdje niet gekleid is zal de lak er dof uitzien en krijg je, ondanks goed wassen, geen glanzende lak meer. Het kleien van de auto is een proces wat altijd ná een grondige wasbeurt gebeurt. Nóóit voor het wassen! Een goede wasbeurt met autoshampoo is nodig om de klei goed zijn werk te kunnen laten doen.

 

Waarom moet je de auto kleien?

Sommig vuil kun je nu eenmaal niet van je auto verwijderen zonder te kleien of polijsten. Het gaat dan om het ingevreten vuil in je lak. Dit kan eruit zien als zwarte spikkeltjes. Dit harde vuil wordt veroorzaakt door teerspetters, boomhars, uitlaatgassen en insecten. Op den duur krijg je de lak niet meer goed glanzend door alleen te wassen en te waxen. Dit komt omdat de wax niet meer goed kan hechten aan het oppervlakte met verborgen vuil. Om het optimale effect uit je wax te halen zul je dus af en toe moeten kleien.

 

Met welke klei kun je een auto kleien?

Het kleien van je auto gebeurt natuurlijk niet met een potje Play-Doh. Hiervoor heb je speciale auto klei, ook wel detailing klei genoemd. Auto klei is gemaakt van petroleum hars waar een mild schuurmiddel aan is toegevoegd. Het wordt ook wel detailing klei genoemd, omdat je auto hiermee tot in de details kan worden schoongemaakt. Auto klei wordt gebruikt op alle harde onderdelen, zoals glas, lak en spiegels. De auto klei wordt altijd vochtig gebruikt. Bij PoetsLAB maken we gebruik van Turtle Wax klei.

 

Hoe werkt het?

Als eerst wordt je auto grondig gewassen met een autoshampoo en goed afgespoeld. Hiermee wordt al het grove en zichtbare vuil van de auto verwijderd. Daarna wordt de klei goed soepel gemaakt door deze stevig te kneden. Het oppervlak wordt goed nat gemaakt, net als de klei. Zo kan de klei soepel glijden. Dan wordt er met de klei over het oppervlak gewreven met heen en weer bewegingen. Dit gebeurt over alle harde oppervlakten van de auto. Wanneer de klei vies of verzadigd is, is deze niet meer bruikbaar en wordt deze weggegooid. Alle bewerkte delen worden afgenomen met een schone microvezeldoek. Na het kleien van de auto wordt deze nog eens nagewassen en daarna is het tijd voor het waxproces.

PoetsLAB
Rijksstraatweg 447
2245AC Wassenaar
Openingstijden
Ma/Vrij 9.00 tot 19.00
Za/Zon 10.00 tot 18.00
Auto afleveren en vervangend vervoer ophalen kan vanaf 6.30 in de Shell shop.

070-5114463
info@poetslab.nl

 

Volg ons op Social Media

 

Partners:
Carwash Wassenaar
Turtle Wax Pro

Trademarks of Mr. Glow Carwash Int. Turtle Wax Pro Netherlands &  Turtle Wax Inc. USA. – No-Brainer Webdesign Bollenstreek

Deel dit bericht op: